Juttuja mammun koomikoista Helsingin Sanomissa.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006180832.html?fbclid=IwAR1Q5FpK6mcAlRPM897DoJRT4k39HyEk5VSgu8B9hDFxwI8avN3JE0rrCw4

 

Olen TaoLin, tulin Kiinasta Suomeen vuonna 1997. Asuessani Suomessa sain mitä halusin: perheen, ihanat lapset, työn, turvatun elämän ja mahdollisuuden matkustella; silti tunsin minulta puuttuvan jotakin. Sydämeni lokerossa piili kärsimys. Ajatuksistani radikaalein tuolloin oli: Jos en räjähdä tässä hiljaisuudessa, niin sitten minä kuolen siihen. Halusin olla onnellinen. 40-vuotiaana koin kriisin. Olen aina pitänyt lukemisesta ja kirjoittamisesta, ja halusin harjaantua niillä saroilla myös suomen kielellä. Halusin olla ”minä” enkä ”hän”.

Vuonna 2008 julkaistiin esikoisromaanini Suomen taivaan alla. Hyvän palautteen myötä kirjoittamisesta tuli minulle kuin pelastus. Tähän mennessä olen julkaissut kaksi romaania, kaksi runokirjaa, yhden novellikokoelman ja yhden suomennoksen. 

Vuoden 2018 elokuussa aktiivimallin pakottamana ja sisäisen äänen kutsumana aloin opiskella HEOn Komiikan ja Stand Upin opintolinjalla. Tähän mennessä olen tehnyt yli sata vitsikeikkaa, jotka ovat kestäneet viidestä minuutista puoleen tuntiin. Esiintymässä olen käynyt ympäri Suomea.

Viimeiset kymmenen vuotta ovat kohdallani merkinneet vetäytymistä kirjallisen työn hiljaisuuteen. Nyt kuitenkin koen, että stand up -komiikkaan keskittyminen merkitsee “kostoa hiljaisuudelle” ynnä mahdollisuutta elää taloudellisesti normaalia elämää –– statukseni tai toimimuotoni onkin ollut viime aikoina “kevytyrittäjä”.

 

Minulle taide on yksi itseni etsimisen muoto. Nykkyään minä toteutan tätä itseni etsimistä kahdella eri tavalla, ja ne ovat kaunokirjallinen työskentely sekä stand up- komiikka. 

 

TaoLin 2. 2020.